ΓΥΡΕΙΣ

Οι γύρεις είναι αόρατα μικροσωματίδια μέσω των οποίων τα φυτά εξασφαλίζουν τον πολλαπλασιασμό τους. Αποτελούν σημαντικά αεροαλλεργιογόνα και προκαλούν κυρίως αλλεργική ρινίτιδα και βρογχικό άσθμα. Παράγονται σε τεράστιες ποσότητες και μεταφέρονται με τον αέρα ή μέσω εντόμων. Τα αλλεργιογόνα φυτά είναι εκείνα που δεν έχουν μεγάλα άνθη με έντονα χρώματα και αρώματα (η γύρη των οποίων διακινείται με τα έντομα). Η αποφυγή των γύρεων είναι αδύνατη αλλά ο περιορισμός της έκθεσης σ' αυτές εφικτός. Η διάγνωση της ευαισθησίας στις γύρεις γίνεται με τη βοήθεια των αλλεργικών δερματικών δοκιμασιών δια νυγμού (αλλεργικά tests) ενώ η απευαισθητοποίηση με εκχυλίσματα γύρεων είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική.

 

ΑΠΟΦΥΓΗ ΓΥΡΕΩΝ

Η πλήρης αποφυγή των γύρεων είναι σχεδόν αδύνατη.Ορισμένες γύρεις είναι μεγάλες και βαριές (π.χ. του πεύκου) και για να δράσουν πρέπει τα δένδρα να είναι δίπλα στο σπίτι του ασθενή. Αποφύγετε να περνάτε κάτω από τα δένδρα αυτά.

 • Τα παράθυρα πρέπει να είνα κλειστά κατά τη διάρκεια της ημέρας.
 • Η χρήση κλιματιστικών βοηθά ιδίως κατά τους ζεστούς μήνες του χρόνου.
 • Οταν οδηγείτε αυτοκίνητο τα παράθυρα πρέπει να είναι κλειστά,
 • το κλιματιστικό ανοικτό όπως και η εσωτερική ανακύκλωση του αέρα.
 • Οδηγείτε δίκυκλο με το τζάμι του κράνους κατεβασμένο.
 • Μην απλώνετε ρούχα πριν τις 10:00 και να έχετε μαζέψει τα ρούχα πριν από τις 18:00 το απόγευμα όταν οι αέριες μάζες αρχίζουν να ψύχονται και οι γύρεις κατεβαίνουν προς την επιφάνεια της γης (άρα μπορεί να κολλήσουν πάνω στα καθαρά ρούχα).
 • Αποφύγετε τις εκδρομές στη φύση κατά την περίοδο ανθοφορίας των φυτών στα οποία έχετε ευαισθητοποιηθεί.
 • Μην κυκλοφορείτε έξω όταν φυσάει. Η καλύτερη περίοδος είναι μετά από έντονη βροχή, όταν οι γύρεις έχουν ακουμπίσει στο έδαφος.Προσπαθείστε να διατηρείτε τον κήπο σας καθαρό από ζιζάνια και άλλα παράσιτα που παράγουν μεγάλες ποσότητες γύρεων.
 • Χρησιμοποιείτε ειδική μάσκα όταν πρέπει να ασχοληθείτε  με κηπουρικές εργασίες. ΑΛΛΕΡΓΙΟΓΟΝΑ ΦΥΤΑ

Τα κυριότερα αλλεργιογόνα φυτά είναι δένδρα (π.χ. ελιά, πεύκο, λεύκα) , θάμνοι (π.χ. λυγούστρο), αγρωστώδη (φυτά του αγρού), δημητριακά και ζιζάνια (π.χ. περδικάκι). Τα φυτά πρέπει να παράγουν μεγάλες ποσότητες μικρών γύρεων και να φύονται σε μεγάλες εκτάσεις για ικανό χρονικό διάστημα. Η γύρη της ελιάς μπορεί να ταξιδέψει περί τα 160 χλμ. από τον τόπο παραγωγής της, το πεύκο μερικές εκατοντάδες μέτρα ενώ το κάθε περδικάκι παράγει ανά εποχή περί το
1.000.000 γύρεις. Απαιτούνται περίπου 100 γύρεις για την πυροδότηση των συμπτωμάτων στα ευαισθητοποιημένα άτομα. Η ανθοφορία τους ξεκινά τον Φεβρουάριο (κυπαρίσσι), κορυφώνεται τον Απρίλιο-ΜΘ.ιο (ελιά, περδικάκι) και τελειώνει σταδιακά στις αρχές του καλοκαιριού.

 

 

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

 • Ο ασθενής που είναι ευαισθητοποιημένος σε γύρεις και ζει σε σπίτι με κήπο αντιμε­τωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα σε σύγκριση με εκείνον που ζει σε διαμέρισμα στο κέ­ ντρο της πόλης.
 • Οι κηπουρικές εργασίες εμφανίζουν ιδιαίτερη «επικινδυνότητα» κατά την περίοδο της ανθοφορίας και η ενασχόληση με τις εργασίες του κήπου πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερες  προφυλάξεις.
 • Έτσι, ο αλλεργικός ασθενής πρέπει να χρησιμοποιεί ειδική μάσκα επαγγελματικού τύπου και να εργάζεται στον κήπο μετά τις 10:00 και μέχρι τις 18:00 (ώρες που οι γύρεις «ανεβαίνουν» και «κατεβαίνουν» στην ατμόσφαιρα με την κίνηση του αέρα). Μπορεί επίσης να εξοντώσει τα ζιζάνια (και το περδικάκι) με τη βοήθεια ειδικών ζι­ ζανιοκτόνων.
 • Οι γύρεις ταξιδεύουν πολλά χιλιόμετρα από τον τόπο παραγωγής τους και δεν είναι δυνατόν να αποφευχθούν. Ομως η ελαχιστοποίηση της έκθεσης είναι κάτι εφικτό. Φυτά που είναι ιδιαίτερα αλλεργιογόνα, είναι το γκαζόν (π.χ. ποικιλία Bermuda), η λεύκα, το κυπαρίσσι (και οι ποικιλίες του), το πεύκο, ο ευκάλυπτος, τα λυγούστρα, ο πλάτανος, η ελιά κ.α.
 • Ορισμένα από τα φυτά έχουν παρόμοια σύσταση γύρεων με αποτέλεσμα ο ασθενής να εκδηλώνει συμπτώματα όταν το φυτό στο οποίο γνωρίζει ότι έχει ευαισθητοποι­ ηθεί απουσιάζει από το περιβάλλον του. Παράδειγμα είναι η σχέση της ελιάς και των λυγούστρων.
 • Σε αντίθεση με την κοινή άποψη τα φυτά που παράγουν μεγάλα άνθη με έντονα χρώ­ ματα όπως οι τριανταφυλλιές, η μανώλιες, οι ντάλιες κ.α., δεν είναι αλλεργιογόνα γιατί η διακίνηση των γύρεων γίνεται με τη βοήθεια των εντόμων και όχι του ανέμου.
 • Φυτά ιδιαίτερα συνιστώμενα για τους ασθενείς με αναπνευστική αλλεργία είναι οι κά­ κτοι, τα παχύφυτα, τα αθάνατα, οι πασχαλιές κ.ά.